Főoldal       Projekt leírás       Nanotechnológia       Pólus program       Miskolc       Kapcsolat          

Projekt leírás >


Cél:
A NANOPOLIS MISKOLC fejlesztési pólus projekt célja, hogy Miskolc tíz éven belül Közép-Kelet Európa egyik vezető nanotechnológiai központja legyen a kutatás-fejlesztés, az oktatás, az innováció és a gyártás területén. A projekt regionális fejlesztési célokat szolgál, lehetőséget teremt, hogy Miskolc és Észak-Magyarország újra fejlődési pályára álljon.


Koncepció:
A nanotechnológiai fejlesztések olyan vonzó, élhető és nyitott környezetének a kialakítása a cél, amely vonzza a hazai és nemzetközi befektetéseket és szakembereket. A projekt során világszínvonalú kutatási és oktatási központot kell létrehozni a megfelelő tudásbázis kialakítása érdekében. Ezen a tudásbázison koncentrált kutatás-fejlesztési programokat kell indítani beleértve az alapkutatást, de elsősorban a vállalati érdekeket kiszolgáló alkalmazott kutatást. Az oktatási központban speciális képzési programokat kell indítani a laborasszisztens képzéstől, az ipari technikus képzésen keresztül, a PhD. képzésig. Ehhez speciális tanműhelyeket, expert system rendszereket valamint a távoktatáshoz eLearning rendszert kell létrehozni. A kutatási eredmények gazdasági hasznosítása és gyártása érdekében, speciális fejlesztési igényeket kiszolgáló innovációs központot és ipari parkot kell létrehozni. Az innovációs központ elsődleges feladata az induló és már működő mikrovállalkozások inkubálása, valamint a kutatási központban létrejött szellemi tulajdon hasznosításának segítése, a technológia transzfer és a beruházások szervezése. A nanotechnológiai ipari park 30 ha területen biztosítana ipari területet magyar és külföldi nagyberuházások (FDI) számára, nanotechnológiai termékek vagy nanotechnológiával előállított termékek gyártásának. A négy különböző egység eltérő szervezeti formában működne, de egységes stratégiai célokat követne. A stratégia tervezését és folyamatos ellenőrzését egy magyar és nemzetközi szakemberekből álló szakmai tanácsadó testület fogja ellátni.
A projekt a vállalkozások, a kutatók, a kormányzat és a lakosság számára egyaránt óriási lehetőség, hiszen munkahely teremtő, vállalkozás és nyereséget orientált, valamint növeli az adóbevételeket. A NANOPOLIS MISKOLC fejlesztési projekt mottója: INNOVÁCIÓ - NYERESÉG - MUNKAHELY - ADÓ.Működési modell:

Fejlesztési terv:

    Nanotechnológiai Innovációs Park:
  • A Nanotechnológiai Kutatási Központ a NANOPOLIS Kft. koordinálásával jönne létre a Bay Zoltán Nanotechnológiai Kutatólaboratórium, a HM Technológiai Hivatal, valamint a Miskolci Egyetem nanotechnológiai kutatóegységeinek egy helyre integrálásával. A Kutatási Központ működését egy világszínvonalú eszközparkkal felszerelt központi laboratórium, valamint az egyes egységek speciálisan felszerelt laborjai biztosítanák. A Bay Zoltán Nanotechnológiai Kutatólaboratórium biztosítaná a vállalati kutatás-fejlesztési igények kiszolgálását, a HM Technológiai Hivatal nanotechnológiai kutatólaboratóriuma védelmi technológiák fejlesztésével foglalkozna, a Miskolci Egyetem kutatólaboratóriuma pedig alapkutatással foglalkozna.
  • A Nanotechnológiai Innovációs Központ a NANOPOLIS Kft. koordinálásával, a Nanotechnológiai Kutatási Központtal együttműködésben jönne létre a Miskolci Egyetem közelében. A vállalati formában működő innovációs központ egyrészt a Nanotechnológiai Kutatási Központ által létrehozott szellemi termékek értékesítésével foglalkozna, másrészt induló és működő nanotechnológiai vállalkozások részére biztosítana inkubátor szolgáltatásokat.
  • A Nanotechnológiai Oktatási Központ a NANOPOLIS Kft. és Miskolci Egyetem koordinálásával jönne létre a megfelelő számú és jól képzett szakemberek hosszú távú biztosítása érdekében a Nanotechnológiai Kutatási Központ, a Nanotechnológiai Innovációs Központ és a nanotechnológiai vállalkozások számára. A világszínvonalú oktatólaborok és oktatási módszertan kialakításával megkísérelni integrálni a Miskolci Egyetem, a Kassai Egyetem, és a Debreceni Egyetem nanotechnológiai oktatási egységeit, kialakítva a Miskolc-Kassa-Debrecen innovációs tengelyt.
  • Nanotechnológiai Ipari Park:

  • A Nanotechnológiai Ipari Park magán befektetők és a miskolci önkormányzat koordinálásával, a Nanotechnológiai Innovációs Központtal együttműködésben jönne létre a miskolci önkormányzat tulajdonában lévő 30 ha területen, 1 km-re az M30-as autópályától. Az ipari park alapinfrastruktúrát biztosítana magyar és külföldi nagyberuházások számára, nanotechnológiai termékek vagy nanotechnológiával előállított termékek gyártásának.
   Copyright © 2007 NANOPOLIS Kft.       E-mail: info@nanopolis.hu